זוכרים את הרגע הזה שהייתם בכיתה ז’ או ח’ ופתאום גדלתם נורא מהר? אתם כל יום צומחים יותר ויותר לגובה וכשאתם נכנסים למיטה בלילה אתם ממש מרגישים איך כל הגוף שלכם נמתח? 🙂 אותו הדבר קורה גם להרבה סטארטאפים שנמצאים בשלב ה-Hyper Growth. זה תמיד השלב הזה שהסטארטאפ שפתאום עובר גדילה בצורה ממש משמעותית. התהליך כשלעצמו גוזל זמן ומשאבים רבים לארגון, כשבמקביל להתעסקות שלו בגדילה והתפרסות רחבה יותר, עסוק גם בשימור המעטפת הקיימת והוא נוגע לכל העובדים בארגון.
כמי שבת מזל ויש לה הזדמנות להיות חלק מחברה שנמצאת בתהליך כזה, החלטתי לציין את הנקודות המרכזיות שמשפיעות על גדילה נכונה:
לדבר על זה
זה קורה, נוגע ומשפיע על כולם ולכן חשוב לדבר על זה. חשוב להבין מה קורה בשטח ולהטמיע את התפיסה של הגדילה, בעיקר בקרב העובדים הוותיקים בחברה. לשם כך, מומלץ לבצע שיחות Brainstorming משותפות בנושא על בסיס חודשי יחד עם כל ראשי הצוותים והמנהלים בחברה.
גיוס מותאם שלב
מה שהיה נכון לאתמול לא בהכרח מתאים למחר – “גיוס מותאם שלב” – אלו מילות המפתח. העובד שנכנס כעובד ה-10 בחברה לא בהכרח מתאים לאותו הפרופיל כאשר יחשב העובד ה-100 ועל כן הגיוס צריך להיעשות בהתאם, גם אם גייסנו את אותו הפרופיל כבר אינספור פעמים. יש לעצור ולבצע חשיבה ובחינה מחדש של צרכי הגיוס והתאמתם לחברה לעיתים די תכופות ואפילו שבועיות. הבחינה עוזרת לנו לעצור מהריצה בה אנחנו נמצאים ולהסתכל על התהליך בעיניים חוקרות בכל פעם מחדש.
לבנות את השכבות נכון
כמו בכל תהליך, לפני שאנחנו יוצאים לדרך צריך לבדוק שכל החלקים עובדים. זה לא רק לוודא שאנחנו יודעים לגייס אנשים, אלא גם שאנחנו יודעים להכשיר אותם ולוודא שאותם אנשים גם ידעו להכשיר את אלו שאחריהם. בצמיחה משמעותית תהליך העברת המושכות מתבצע לעיתים במרווחים קצרים, כך שיוצא מצב שעובד שנמצא חצי שנה בחברה יכול למצוא את עצמו כבר כמנהל. בניית שכבות ניהוליות חדשות על בסיס של גיוס נכון והכשרה מותאמת הם מפתח משמעותי להצלחה.
אתגר שימור העובדים
שימור הקיים – אנשים לא אוהבים שינויים (די אירוני מאחר ושינוי זה בערך הדבר היחיד שקבוע לנו בחיים). לכן חשוב על אחת כמה וכמה להקפיד לשמר את האנשים הקיימים בחברה. גדילה נכונה היא כזאת שמאפשרת לעובדים לשמר את האתגרים בתפקיד או לחלופין למצוא להם אתגרים חדשים, תוך שמירה על המרקם החברתי, גם אם התפקיד או המחלקה של אותו עובד השתנו לחלוטין.
בקיצור, גדילה משמעותית נתפסת בעיני רבים כמו ריצת ספרינט אך למעשה היא יותר כמו ריצת מרתון. אתה רץ בקצב מתון עם עצירות בדרך אבל אתה מגיע בדיוק ליעד שלך. לעומת ריצת ספרינט, שתקדם אותך די מהר אבל כנראה רק לקילומטר הבא 😉